Kompresor Kullanimi


Bazı endüstriyel makineler vardır ki, her sanayi alanında kullanımı olmazsa olmaz diyebiliriz. Bunlardan ilk sıralarda yer alan kompresörlerdir. Mekanik harekete nerede ihtiyaç varsa orada kompresör kullanmak mümkündür. Havayı ve gazları yüksek basınca çıkarmak için kullanılan kompresör sistemleri, pnömatik çalışma şekliyle ve basınçlı havanın gerekli olduğu alanlarda hava desteği sağlamak için, çalışan motorlu makineler olarak hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Endüstriyel alanlarda basınçlı havanın elde edilmesi, hem enerji açısından hem de maddi açından üretimi doğrudan etkilemektedir. 

Genel olarak en çok kullanılan kompresör sistemi, sıkıştırma prensibiyle çalışanlardır. Havanın belli bir oranda sıkıştırılmasıyla, sıkıştırma oranıyla doğru orantılı artan basınç değeri ortaya çıkarır. Büyük, orta ya da küçük işletmelerde yoğun olarak kullanılan bu sistemlerdir. Bir de üfleme prensibiyle çalışan kompresörler kullanılmaktadır. Bunlar da orta ve büyük kapasiteli işletmelerde kullanılmaktadır. Ayrıca motorlu araçlarda bu kompresörler tercih edilmektedir. Bu mekanizmaların ne çeşit olursa olsun, hepsinin ayrı çalışma kapasitesi vardır. Bu nedenle doğru yerden ve doğru şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde enerji israfı oluşabilmektedir. Farklı model ve basınç aralıklarında kompresör üretilirken, kompresörün çalışma mantığı otomobil motorlarına benzetilebilir. 

Kompresörden enerji elde ederek makine çalıştırmak, teorik açıdan düşünüldüğünde elektrikli makine çalıştırmaktan daha maliyetlidir. Ancak elektriğin yeterli olmadığı durumların da olabileceği düşünüldüğünde, kompresör kullanımı ihtiyaç duyulan gücü üretmek için yeterli olacaktır.
Kompresör oldukça pahalı makinelerdir. Bu nedenle bakım ve onarımının önemi de tartışmasız büyüktür. Haftalık, aylık, yıllık bakımının yapılması, ileride oluşabilecek büyük maliyetli hasarların da oluşmamasını sağlar. 

En ufak arızaların dikkate alınmadığı takdirde kompresör tamircilerine gidilmesi gerekliliği ve bu nedenle üretimde aksaklıklar oluşabileceği unutulmamalıdır. Arıza yapan kompresörler, parça değişimine gerek duyulabileceği için daha yüksek maliyetlerde hasar onarımı yapılabilmesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Çok tozlu bölgelerde kompresör kullanılması, kompresör arızalarının artışına neden olmaktadır. Uzun ömürlü çalışma için, kullanılan havanın belli bir kalitede olması da önemlidir. Pek çok sektörde olduğu gibi kompresörlerin de yan sanayi üretimleri piyasada mevcuttur. Bu nedenle satın alırken iyi bir araştırma yapmak maddi kayıpları önleyecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pistonlu Kompresör

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Gaz Buhar Kompresoru