Gaz Buhar Kompresoru


Basınçlı hava üretmek için kullanılan kompresör, işletmelerin en çok ihtiyaç duydukları makinedir. Kompresörler dışarıdan aldığı havayı veya gazları yüksek basınçlara sıkıştırır. Elektrik motorundan güç alarak, benzinli, dizel motordan güç alanlar, bir türbinden veya vakum odacıklarından güç alan kompresörlerin çeşitlilikleri, kullanılacağı işletmeye göre değişir. 

Silindir içerisinde hareketli olan piston yaptığı hareketlerle silindirdeki vakum enerjisini meydana çıkarır. Hava filtreden geçerek silindirin içine dolar. Piston yukarıya doğru hareket ettiğinde hem emme, hem de egzoz supabı kapalıdır. Silindirdeki hava sıkıştırılır ve istenilen düzeye gelince egzoz supabı açılarak basınçlı hava sisteme gönderilmiş olur. Pistonlu kompresörler daha küçük ve orta hacimli iş yerleri için idealdir. Yüksek basınçlara çıkan pistonlu kompresörlerin en büyük kusuru gürültülü çalışması ve çevreyi rahatsız etmesidir. Avantajı ise diğer kompresörlere göre daha ekonomik oluşudur. Vidalı kompresörler sessiz çalışan orta ve büyük hacimli iş yerlerinde kullanılan makinelerdir. 

Pozitif yer değiştirmeli olan bu kompresörlerin hava soğutmalı, su soğutmalı, yağ enjeksiyonlu, yağsız olarak üretimi yapılır. Az yer kaplayan, az titreşimli, kayış kasnak olmadan tahrik sistemine bağlanır. Hareket eden parçaların sayıları azdır, uçak kabinlerinin iklimlendirme sistemleri içinde vidalı kompresörler kullanılır. Gaz ve buhar kompresörleri, buharın zararlı etkisinin bulunmadığı ortamlarda hava üfleyicisi, ısı pompalarında ve havalandırma cihazlarında bulunur. Hareketli bir parçası yoktur, basit kullanıma sahiptir ve ekonomiktir. Hidrolik kompresörler düşen suyu ya da basınç altındaki suyu mekanik hareketli bir parça kullanılmaksızın havaya basınç sağlar. Kurulum rakamları yüksek görünse de verimli çalışması dolasıyla aslında işletmeyi maddi açıdan zora sokmaz. Turbo kompresörler düşük basınç veya yüksek debi gerektiren yerlerde kullanılır. Kompresörler genel olarak gaz sıkıştırma işlemlerinde, vakum çözümlemelerinde, sıkma, kontrol ve işletme mekanizmalarında, kalıp baskı, püskürtme kalıbında, cam üfleme ve kalıplarında, taşıma işlemlerinde, dokuma tezgahlarında kullanılır.


https://www.yigitsan.com.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Pistonlu Kompresör