Kompresor Calisma Sistemleri


 Pek çok üretim sisteminde ihtiyaç duyulan ve kullanılan makinelerden biri kompresörleridir. Dünyada büyük bir pazar halindedir. Kompresörlerin görevi, atmosfer havasını sıkıştırıp, basınçlı hava üretmektir. Pnömatik devrelerin çalışma aşamasında, kullanıma uygun basınçlarla boşaltım yapma çalışması kompresörlerle olmaktadır. Özellikle endüstriyel uygulamalarda pek çok çeşit kompresör kullanılmakta ve işlevine göre kompresör bulundurma gerekliliği bulunmaktadır. 

Gazın hacmini yükseltme ve indirme göreviyle üretilmiş mekanik ünitelerdir. Bu sistemin belli bir güç kaynağı mutlaka bulunmaktadır ki, elektrik bunu çalıştıran güç kaynağıdır. Çalışma sistemlerine göre farklılık gösterdikleri için, her yere uygun kompresör çeşidi de farklı olmaktadır. Kompresör büyüklüğünü belirleyen faktör debidir. Ayrıca her yere uygun boyutta kompresör bulmak günümüz teknolojisinde kolaydır. Genel olarak bakıldığında, sıkıştırma prensibiyle çalışan kompresörle havayı belli bir oranda sıkıştırmaya programlanmıştır. Sıkıştırılmış hava pek çok alanda kullanılmaktadır. Günlük hayatta pek çok mekanizma sıkıştırılmış hava ile çalışmaktadır. Sıkıştırma oranıyla, basınç değeri de böylece doğru orantılı olmaktadır. 

Endüstriyel ortamlarda basınçlı hava elde edilmesi için, sıkıştırma prensibiyle çalışan kompresörler daha fazla tercih edilmektedir. Kullanım alanına göre pek çok çeşit kompresör bulunsa da iki ana grupta kompresör incelemek mümkündür. İlki pozitif deplasmanlı, ikincisi de dinamik kompresörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne kadar çok kompresör çeşidi bulunsa da, temel amacı atmosferdeki havayı sıkıştırıp, vakumlamaktır. Bundan sonraki aşamada istenilen noktaya gelen havanın basınçla dışarı atılmasıyla birlikte, itilerek devrenin çalışmasını sağlamaktadır. Sıkıştırılmada kullanılan maddenin hava olmasının sebebi de vardır. Çevre temizliği ve maliyet bakımından en uygun madde havadır. Kullanım açısından oldukça pratik, güvenli ve değişken olduğu için üretim sistemlerini aksatmayan en gerekli mekanizmalardır. 

En çok kullanılan kompresör kullanımı, havayı belli bir seviyeye getirene kadar, havanın bir tank içerisinde depolanması yöntemidir.  Havanın filtreleyerek içindeki tozlardan ve istenmeyen maddelerden temizlenmesi kompresörler tarafından gerçekleşir. Bu filtre beli zaman aralıklarında değiştirildiğinde daha etkili kullanıma erişilir. Günlük hayatta pek çok makinede de kompresör bulunmaktadır. Gazların hareketi hangi makinelerde gerekliyse bu sistem işlemektedir. Kompresörlerin daha verimli çalışması için, emiş havasının yağmur suyuyla temas ettirilmemesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pistonlu Kompresör

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Gaz Buhar Kompresoru