Mekanik Kompresor


Kompresör mekanik enerjiyi pnömatik enerjiye dönüştüren makinelerdir. Endüstrinin önemli bir parçası olan kompresörlerin kullanım alanları oldukça yaygındır. İnşaat alanlarında, madencillikte, tıp alanında, eczacılıkta, kimya sanayisinde, matbaacılıkta, seramik ve atölye çalışmalarında, otomotiv sektöründe ve daha bir çok alanda kompresörlerin önemli görevi vardır. Endüstriyel uygulamalarda kompresörler dönme hareketini elektrik motorundan alır. Tıbbi hava kompresörleri diğer kompresörlerden daha ayrıcalıklı ve üretilen havanın yüksek kapasitesinden sorumludur. Cerrahi müdahalelerde, anestezilerde, diş hekimliğinde geleneksel kompresörler yerine, son teknolojik tıbbi yağsız kompresörler kullanılır. 

Havada hiç bir yağ kirliliğinin iletkenliğini yapmadan, ek filtrelemeye gerek duyulmadan kullanılan tıbbi kompresör cihazları, özel solunum cihazları ile hastaya verilen gaz karışımlarının bileşiminde hemen kullanılmaya müsaittir. Sağlık standartlarına göre tasarımlanan kompresörlerin titreşim seviyesi en aza indirgenmiş olup çevreyi rahatsız etmez, sessiz, toksiksiz ve güvenilir çalışır. 

Buzdolaplarının soğutulmasında da kompresörler en önemli parçayı oluşturur. Klimalarda da kompresörlerin işlevi önem taşır. Gemilerde basınçlı havanın kullanımı ana tahrik motorunu başlatmak için, yardımcı dizel motorunu çalıştırmak için yani elektrik üretimi yapabilmek için, gemi düdüğünü çalmak, makine dairesinde genel servis ve temizlik için, makinelerin otomasyonu, taze ve deniz suyu hidroforu için, egzos gazı ekonomizer, yaygın alarmları için, pnömatik aletlerin çalışmasında kompresörler kullanılır. Taş ocakları, madencilik, inşaat ve yol yapım işlemlerinde yer üstü sondaj makineleri, yüksek kullanılırlık özelliğine sahip olup son derece dayanıklıdır. Bir çoğu işlevsel tasarıma sahiptir. 

Yakıt tüketiminde enerji tasarruflu kompresörler performansı oldukça yüksek ürünlerdir. İnşaatlarda, yol yapımında, gemicilikte, şantiye alanlarında genellikle seyyar dizel kompresörler kullanılır. Kolay taşınır ve her türlü ağır ortam koşullarına uygunluk gösterirler. Basınçlı hava ihtiyacı dizel hava kompresleri ile karşılanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pistonlu Kompresör

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Gaz Buhar Kompresoru