Kademe Artisli Kompresor


1860'lı yıllardan bu yana kompresörler, önemli aşama kaydetmiş, endüstrinin önemli bir mekanik ünitesi haline gelmiştir. Kompresör sistemleri ileri geri çalışan, dönel, merkezkaç, dönel pozitif yer değiştirmeli, jet sistemli, hidrolik, gaz ve buhar kompresörler olarak kullanılacakları alana göre, çalışma prensibine göre belirlenir. 

Mekanik enerjiyi pnömatik enerjiye dönüştüren kompresörler dönme hareketini elektrik motorundan alır. Atmosferdeki havadan basınçlı hava üreten kompresörler, iş makinelerinde, deniz araçlarında, motorlu araçlarda, elektronik beyaz eşyalarda, klimalarda, jeneratörlerde kullanılır. Seyyar kullanılan sistemler ise benzinli veya dizel motordan hareketini alır. Kompresörler çalışma prensibine göre biyel kollu yani pistonlu, diyaframlı kompresörler olarak ayrılırlar. Döner elamanlı kompresörler ise paletli, vidalı, radyal türbin tipi, eksenel türbin kompresörlerdir. Pistonlu kompresörler geçmişe göre kullanımı biraz daha azalmıştır, gürültülü ve sorun yaratmaya meyilldir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde fiyatları düşük olduğundan tercih edilirler. 

Vidalı kompresörler sessiz çalışan, sık sorun yaratmayan, büyük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan sistemlerdir. Vidalı kompresörler vida gruplarının dönme hareketiyle emiş ağız bölgesinde vakum oluşur. Vakumlu hava çıkış yapılacak ağıza kadar vida boşluğunda hareket edilerek taşınır. 

Sıkıştırma oranı istenilen düzeye ulaştığında elde edilen hava sistemi gönderimi sağlanır. Vida grubundaki elemanlar birbirine temas etmeden döner. Bazı kompresörlerde rotor kullanılır bazılarında ise üçgen, istavroz profillere sahip elemanlar kullanılır. Turbo kompresörler ise düşük basınç ve yüksek debi gösteren yerlerde kullanılır. Tek ve çok kademeli olarak çalışabilirler. Diyaframlı kompresörler gıda, kimya, ilaç sektöründe yağsız çalıştıkları için tercih edilir ve basınç değeri düşüktür. Yüksek basınç gerektiriyorsa kademeli kompresörler kullanılır. 

Kademeartışı pistonlu kompresörlerde piston sayısı artırılır, türbinli kompresörlerde ise hava kanatçığı sayısı artırılır.


https://www.yigitsan.com.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pistonlu Kompresör

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Gaz Buhar Kompresoru