Kompresör Sektörü


Kimya, tarım, gıda endüstrisinde, tıp sektöründe, otomotiv sanayisinde, tekstil sektöründe ve daha bir çok üretim merkezlerinde kompresör kullanılır. Basınçlı havanın kullanılmasını sağlayan basınçlı hava kaynağı kompresörlerdir. 1600’lü yıllardan bu yana gelişmiş teknoloji ile birlikte tüm dünyaya yayılan elektronik cihazların vazgeçilmez araçları olmuşlardır. Kompresörler kullanım amaçlarına göre çeşitlilik gösterirler. 

Pozitif deplasmanlı kompresörler belirli orandaki hacme gaz ya da hava sıkıştırarak basıncı yükseltmek için kullanılırlar. En yoğun tercih edilen kompresörler çeşidi olan bu sistem tek rotorlu veya çift rotorlu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Pozitif deplasmanlı kompresörler hava sıkıştırma haznesine emiş regülatörü yardımıyla alımını sağladıktan sonra hazne hacmi mekanik olarak azaltılır ve istenilen basınca ulaşılıncaya kadar bu azalma oranında havanın basıncı artırılır. Bu kompresörler dönel ve doğrusal mekanizmalı olarak çalışırlar. Pistonlu kompresörler silindirler içerisindeki pistonların havayı sıkıştırması sonucu basınçlı hava üretimini sağlar. Pistonlu kompresörler gürültü yaptığından ve yüksek hava debisi üretebilmesi için büyük boyutlarda olduğundan küçük işletmelerde fazla tercih edilen bir sistem değil. Vidalı kompresörler ise vida blokları arasında sıkışan havayı sisteme bağlarlar. 

Kompresörler işletme basıncı, hava miktarı, tipi, özgül güç tüketimi, temiz basınçlı hava gibi özelliklerine dikkat edilerek işletmelerde kullanılırlar. Vidalı kompresörler verimli çalışmasından ve ekonomik olmasından dolayı daha fazla kullanılır. Vidalı kompresörlerin hava kalitesi daha yüksektir. Turbo kompresörler ise iç soğutucu yüksek soğutma kapasiteli basınç kaybı en aza indirgenmiş, tortu oluşturmayan, ses seviyesi çevreyi rahatsız etmeyecek düzeyde düşüktür. Turbo kompresörler kaldırma ve indirme hareketlerinin haricinde yerleşimi için herhangi bir düzenlemeye gerek olmayan yeni teknolojik araçlardır. Diyaframlı kompresörler yağsız çalışır. Basınç değeri düşük olan bu kompresörler gıda, kimya, ilaç ve tekstil sektöründe kullanılır.


https://www.yigitsan.com.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pistonlu Kompresör

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Gaz Buhar Kompresoru