Doğru kompresör seçimi


 Atmofer basıncını sıkıştırarak, basınç değerini arttıran, gazı önce bir gövde veya silindire hapseden, öteleme hareketi yaparak gazın hacmini küçülten sistem, kompresör sistemidir. Fransızca kelime kökenlidir. Sözlük anlamına bakıldığında sıkıştırma anlamına gelir. Gaz sıkıştığında basma yönünde bulunan boru hattına iletilmektedir. 

Gazların sıkışabilme özelliği olduğuna dayalı olarak kompresörler çalışmaktadır. Kompresörlerlerin kullanım ihtiyaçlarına göre çeşitleri vardır. Pozitif deplasmanlı ve dinamik kompresörler, belli bir hacimdeki gazın bölüm içine sıkıştırılıp, basıncın ve sıcaklığın arttırılması prensibiyle çalışmaktadır. Yakın zamana kadar pistonlu kompresörler kullanılırken, teknolojik gelişmeler sayesinde artık vidalılara geçiş yapılmıştır. Pistonlu kompresörler, sıkıştırmayı silindir-piston sistemiyle yapmaktadır. 


Doğru kompresör seçimi 


Piston, içten yanmalı motorla çalışır. Sonrasında geri hareketle havayı silindirin içine emme yöntemiyle, ileri hareket ederek sııştırma yapar. Hava böylece dışarı atılır ya da kompresörün deposuna dolar. Sıkıştırma sürecinde mühim oranda ısı ortaya çıkar. Bu nedenle sistem sürekli soğutulmalıdır. Sıkıştırmanın daha etkili olması için kademeli pistonlar kullanılabilir.  Pistonlu kompresörler detaylı hesaplama ve mühendislik bilgisi gerektirir. Bu sistem aracılığıyla hava, hava tankına ya da sisteme aktarılmış olmaktadır. Pistonlu kompresörler, tek ve çift tesirli olarak ikiye ayrılır. Pozitif deplasmanlı kompresörler ise işletmelerin genelinde kullanılmaktadır. Belirtilen oranda hava, sıkıştırma bölgesine emiş regülatörü aracılığıyla alınır. Sonrasında Haznenin hacmi mekanik yönden azaltılır. İstenen basınç miktarına ulaşılıncaya kadar, azalma oranıyla doğru orantılı olarak hava basıncı arttırılmaktadır. Bu kompresör türü, kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır. Doğrusal mekanizmalı ve dönel mekanizmalı kompresörler bu gruptadır.

Dönel mekanizmalılara en bilinen örnekler, çengel rotorlu, sıvı çemberli, sarmal, vidalı ve paletli kompresörlerdir. Doğrusal kompresörlerde ise, diyafram kompresörler ve piston tipi en çok karşılaşılan çeşitler olarak bilinir. Doğru kompresör seçimi en önemli noktalardan biri olduğu için maddi kayıp yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Uygulamayı belirleyip, serbest hava debi ihtiyacı sonrasında belirlenmelidir. Kompresör yapısının kaliteli olması göz ardı edilmemelidir. Arkasında her zaman güçlü ve garantili servis bulunan, satın alındığında katma değer sağlayabilecek türleri seçmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kompresörlerin daha iyi çalışması için bakım zamanları kaçırılmamalı, yağa karışan kirlilik varsa göz ardı edilmemelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Pistonlu Kompresör

Gaz Buhar Kompresoru