Basınçlı Havaya İhtiyaç Duyanlar

Basınçlı havaya ihtiyaç duyan her işletme, kompresör sistemleri kullanmak zorundadır. Kompresör sistemleri genellikle atmosferde hazır bulunan havayı çeşitli yöntemlerle soğutmaya yarar. Gereken basınçlı sistem, işletmede bulunan makinalara sağlanmadığı takdirde paslanma, makinalara su kaçması gibi olumsuz durumlara neden olur. Ayrıca yanlış yapılan basınçlama işlemi enerji israfına neden olduğu gibi, makinaların düzensiz çalışmasına ve arızalanmasına neden olabilir.
Kompresör sistemlerinin muhakkak işletmenin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gereklidir. Çünkü ihtiyaçtan az basınç verilen sistemler doğru çalışmayacağı gibi, fazla basınç verilen sistemler ise enerji israfına neden olarak, işletmenin zarar etmesine neden olur.

Kompresörler, basınçlı havanın lazım olduğu ortamlarda pnomanik sistem kullanarak havayı basınçlı havaya çevirir. Özellikle soğutmanın gerekli olduğu makinelerde basınçlı hava olmazsa olmazdır. 

Basınçlı havayı üretmek aslında oldukça maliyetli bir iştir. Elektrik gibi enerjilerin çok yakılmasına neden olduğu için, kompresörler daha ekonomik ve karlı yollarla basınçlı hava üretmek üzerine kuruludur. Bu nedenle uygun sistemi seçmeniz faydalı olacaktır.

Bir işletmenin ihtiyacından fazla basınç üreten kompresör sistemi kullanması ciddi zararlara neden olabilir. Az basınç üreten kompresör kullanmak da, makinaların arızalanmasına neden olur. Bir kompresör sistemi tercih edilirken, dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

-          İşletme basıncı
-          Hava miktarı
-          Kompresör tipi
-          Güç tüketimi
-          Yüksüz güç tüketimi
-          Yağsız basınçlı hava

Kompresör sistemleri dinamik ve pozitif sistemler olarak 2’ye ayrılır. Dinamik sistemlerde mevcut hava, türbinler aracılığı ile önce yüksek hızlara getirilir ve ardından aniden düşük hızlara düşürülür. Çok yüksek basınçlı hava ihtiyacı olan sistemlerde dinamik sistem kullanılır. Pozitif sistem ise, dinamiğe göre çok daha fazla kullanılan sistemlerdir. Pozitif sistemlerde hava, belli bir sabit hacim içerisinde sıkıştırılarak basınçlanır. İstenilen basınca ulaşılana kadar bu işleme devam edilir.


Daha önceleri en çok kullanılan kompresör sistemi pistonlu kompresör sistemiydi. Ancak pistonlu sistemde basınçlı hava üretebilmek için makinaların oldukça büyük tasarlanması gerekiyordu. Bu hem daha fazla enerji tüketimine hem de oldukça gürültülü bir sesle çalışmaya neden oluyordu. Günümüzde ise pistonlu yerine vidalı kompresör sistemleri kullanılıyor ve hem enerjiden hem yerden tasarruf ediliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOMPRESÖR SİSTEMLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Pistonlu Kompresör

Gaz Buhar Kompresoru